top of page
watermark photo pilates_edited_edited_edited.png

Pilates

Wat is Pilates? 

 

Deze bewegingsvorm werd begin vorige eeuw door Joseph Pilates ontwikkeld ter ondersteuning van dansers, sporters, politieagenten en diende ook als revalidatie van patiënten om hun lichamen sterker, stabieler en leniger te maken. Tegenwoordig is een aangepaste versie meer algemeen en komt ten dienste van iedereen.  Naast een betere houding worden typische rug, schouder- en nekklachten aangepakt. 

Pilates kent verschillende uitvoeringsniveaus waarvan de oefeningen op de mat het meest zijn verspreid. Het gaat dan om een uitgebreid systeem van doordachte en specifieke oefeningen die uitgevoerd worden op een oefenmat en in een bepaalde volgorde. 

 

Voor de beoefenaar die regelmatig en met precisie traint levert het prachtige resultaten op met aangename voordelen in het dagelijks leven. Zelfkennis brengt je ook tot zelfrealisatie. Natuurlijk blijft deze Pilates ook nuttig bij trainingen voor sport of bij lichamelijke revalidatie. 

 

Het systeem volgt de principes van: 

Zeer bewust bewegen met controle; 

Intense concentratie, een specifieke ademhaling; 

Werken vanuit het centrum, dit is de kern (een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken); 

Verenigt lichaam en geest en creëert een meer gestroomlijnd lichaam. 

 


Ik ben niet flexibel, zal Pilates te moeilijk voor me zijn? 

 

Het is nooit te laat om te starten met pilates! Je start heel rustig en zal verbaasd zijn hoe je spieren zullen reageren op het uitvoeren van de oefeningen. De pilateslessen bieden een stapsgewijze, geïntegreerde benadering om de transformerende kracht van pilates te ervaren. Werken met personen die niet flexibel zijn is heel dankbaar omdat ze meestal heel snel vorderingen maken en vaak enorm toegewijd zijn. Wie toegewijd is zal merken dat je een groot aantal functionele bewegingen kan inbouwen in je dagelijkse routine, ongeacht of je aan het afwassen bent, met de auto rijdt, of aanschuift in de supermarkt....! Zo maximaliseer je het voordeel van Pilates. 


 

Ik heb een rugletsel, mag ik dan Pilates doen? 

 

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het voor de overgrote meerderheid van de mensen met rugpijn essentieel is dat ze 'blijven bewegen' om hun aandoening effectief te beheersen. Pilates bouwt stapsgewijs op en is een bijzonder goede oefening voor veel mensen met rugpijn, omdat het is ontworpen om de diepe buik- en bekkenbodemspieren te versterken, die de rug ondersteunen en ontlasten. Klachten ingevolge chronische rugpijn zullen verminderen. 


 

Ben ik te oud om Pilates te doen? 

 

Pilates is goed voor elk lichaam van elke leeftijd. Joseph Pilates heeft deze bewegingsvorm ontwikkeld met als doel zijn fysieke welzijn en levenskwaliteit te verbeteren. Senioren kunnen bijgevolg echt baat hebben bij lessenreeksen waarbij de geest meer controle krijgt over het functioneren van het lichaam. Balans, kracht, lenigheid en je ademhaling zijn allemaal gebieden waarvan je merkt dat ze samen met de leeftijd veranderen. Met aangepaste oefeningen aan de leeftijd zal het mogelijk in te spelen op de vermoeidheidbelasting die de persoon kan volhouden. 

bottom of page